Istenségek: SHANI (SZATURNUSZ)

SHANI (SZATURNUSZ)

A Shani a Navagraha, a kilenc legfőbb égi energia egyike a hindu asztrológiában. Shani, vagy Sanisvaran a Szaturnusz bolygó megtestesülése, a szombati nap ura.

Shani a Navagraha, a kilenc legfőbb égi energia egyike a hindu asztrológiában. Shani, vagy Sanisvaran a Szaturnusz bolygó megtestesülése, a szombati nap ura (Shani Day – Saturday). A szombat az indiai naptár hetének utolsó napja. A shani szó a Sanaye Kramati Sah, azaz „aki lassan halad” kifejezésből származik, mivel a Szaturnusz 30 év alatt tesz meg egy teljes kört a nap körül.

Shani istenség Surya (nap) és felesége, Chhaya (árnyék) istenségek gyermeke. Yama, a halál istenének idősebb fivére. Shani feladata, hogy folyamatosan emlékeztessen minket az életünk során azokra a büntetésekre és jutalmakra, amiket át kell élnünk. A testvére, Yama a halálunk után az életünk során elért tetteink értékelésében vesz részt.

Amikor Shani a születése után először kinyitotta a szemét, nem láthatta a napot, mivel éppen napfogyatkozás volt. Ő a jótevők legnagyobb megjutalmazója és a gonosztevők megrovója. Aki az élete során a gonosz útjára téved, Shani által számos akadályba, árulásba és ármányba botlik. Jellemzően fekete színekkel, fekete ruhában ábrázolják. A kezében kardot, nyilakat, tőröket tart, a hátasállata egy fekete holló. Ő egyúttal a vagyon védelmezője is. Ezáltal segít megvédeni a termést a madaraktól.

SZATURNUSZ

„Om Sham Shanishcharaya Namaha”

Javasolt mantra:

Om Sham Shanishcharaya Namaha

A mantra kiejtése:

Om Sám Sániscsarájá Námáhá